Wat ze in de bouw allang weten, is dat kunststof een top materiaal is. Tegenwoordig wil men weer veel terug naar de natuur. Dit is ook zichtbaar in de bouwmaterialen die gekozen worden. In dit artikel leer je waarom de echte bouwers niet weglopen van het kunststof en waarom je dit juist goed kan gebruiken voor je eigen bouwprojecten.

Nauwelijks onderhoud

Kunststof staat erom bekend dat het nauwelijks onderhoud nodig heeft. Het is makkelijk schoon te maken en heeft een levensduur verwachting van 30 jaar. Dit betekent ook dat het dus niet snel vervangen hoeft te worden. Een erg duurzame investering dus voor elk bouwproject.

Veelzijdig

In tegenstelling tot andere bouwmaterialen, hoef je kunststof bouwmaterialen niet te verven, omdat ze in verschillende kleuren leverbaar zijn. Wil je het liefst toch een hout-look bij jouw bouwproject? Dan zijn er zelfs kunststof bouwmaterialen met een houtstructuur, waardoor je een onderhoudsarme en gebruiksklare houtlook bouwproject neer kan zetten. Kunststof is dus een heel veelzijdig bouwmateriaal.

Gebruiksklaar

Dankzij de verschillende soorten bouwmaterialen in elke kleur denkbaar, is het gebruiksklaar. Je hoeft het enkel te monteren en dat is zeer eenvoudig. Veel kunststof bouwmaterialen komen met simpele systemen voor het monteren en dankzij het uniforme karakter zie je ook geen kwaliteitsverschil tussen de losse stukken die samen een eenheid vormen.

Milieu

Kunststof is een product waar bij het maken ervan veel broeikasgassen vrijkomen. Hierdoor heeft kunststof een slechte reputatie gekregen, omdat het milieu er flink door belast wordt. Bij kunststof bouwmaterialen is dit natuurlijk ook aan de hand, maar het probleem is minder erg dan bij veel andere kunststof producten. De bouwmaterialen worden namelijk voor langdurig gebruik gemaakt, waardoor het meer in balans is dan bijvoorbeeld het kunststof dat gebruikt wordt voor speelgoed of wegwerpartikelen. Daarnaast zijn er steeds meer kunststofsoorten die biodegradeerbaar zijn en dus biologisch afbreekbaar. Als je kijkt naar het gebruiken van natuurlijke producten in je bouwproject dan bestaan er ook kunststofsoorten die gemaakt worden van biomassa zoals aardappelzetmeel.

Goedkoop

Erg belangrijk bij elk bouwproject is natuurlijk het kostenplaatje. Ga je zelf een tuinhuisje bouwen, dan wil je natuurlijk niet te veel uitgeven. Natuurlijke bouwmaterialen kunnen een flinke aanslag zijn op jouw portemonnee, al helemaal als er bijvoorbeeld tijden van schaarste zijn. Kunststof staat erom bekend dat het goedkoop is, terwijl het dus lang meegaat en het in allerlei verschillende soorten en maten te verkrijgen is. Timmer jezelf dus geen gat in de hand en maak het jezelf wat makkelijker door te gaan voor kunststof bouwmaterialen!