Plafond afwerking

U denkt misschien dat het uiterlijk van plafond niet zo belangrijk is, maar dat is het juist wel! Een plafond draagt namelijk bij aan de gehele uitstraling van uw woning. Het is dan ook belangrijk dat uw plafond goed is afwerkt. Ook als u van plan bent u woning te gaan verkopen, is het goed om nog eens naar de plafond afwerking te kijken. Een goed afgewerkt plafond ziet er een stuk mooier uit, wat dus positief is voor de waarde van uw huis. Er zijn allerlei verschillende vormen van plafondafwerking. Welke vorm het beste bij uw woning past hangt natuurlijk af van uw interieur, smaak en het gewenste effect. Hieronder worden verschillende manieren van plafondafwerking bekeken.

Verschillende opties

De meest gekozen vorm van plafond afwerking is het pleisterwerk. Pleisterwerk houdt in dat plafonds worden afgewerkt met gips. Er zijn twee vormen van pleisterwerk namelijk het natte pleisterwerk op basis van een gipspoeder met water en het droge systeem met gipsplaten. Het natte pleisterwerk is vooral handig bij nieuwbouw woningen en gipsplaten worden vooral gebruikt bij renovatie. Gipsplaten zijn ook ideaal bij een verlaagd plafond. Tegenwoordig kan het pleisterwerk ook worden gedaan met andere materialen zoals metaal en hout.

Welfsels

Een andere vorm van plafondafwerking het zichtbaar laten van welfsels. Welfsels zijn doorgaans gemaakt van beton. Zichtbare welfsels geven uw interieur een ruw en industrieel karakter. Het nadeel van deze vorm is overigens wel dat er veel nagalm is. Beton is namelijk een hard materiaal dat geluid goed weerkaatst.

Aluminium of hout

Het is ook een optie om uw plafond af te werken met aluminium. Dit materiaal is onderhoudsvrij en kan in elke ruimte toegepast worden. Het plafond kan daarnaast ook worden afwerkt met hout. Het klinkt misschien erg ouderwets, maar dit is zeker niet het geval. Houtwerk in een huis brengt veel warmte met zich mee. Uiteraard kunt u het hout ook altijd nog beschilderen met een kleur naar keuze.

Plafondlijsten

Plafondlijsten zijn lijst ornamenten die de overgang tussen de wand het plafond overbruggen. Deze plafondlijsten zijn gipsen versierselen. Ze kunnen bijvoorbeeld zorgen voor een traditionele uitstraling of juist een moderne uitstraling. U kunt plafondlijsten niet alleen gebruiken om een bepaalde sfeer te creƫren, maar u kunt het ook gebruiken om oneffenheden aan uw plafond te verbergen. De plafondlijsten zijn in verschillende vormen maten verkrijgbaar. Zo zijn er hoeklijsten, perklijsten en platte plinten, maar er zijn ook speciale sierlijsten en ornamenten. De plafondlijsten zijn voornamelijk gemaakt van gips, maar ze zijn tegenwoordig ook in andere materialen zoals hout verkrijgbaar.

Doe-het-zelf

De meeste vormen van plafondafwerking kunt u zelf doen. Enige kennis van klussen is overigens wel vereist. Hoe de afwerking precies moet uitvoeren, hangt natuurlijk af van de vorm van afwerking. Voor het afwerken van een plafond moet u echter wel enige tijd voor uittrekken. Het is namelijk wel een relatief grote klus. Mocht u nou twee linker handen hebben, schakel dan een schrijnwerker van Matisco in. Een schrijnwerker heeft ervaring met het afwerking van plafonds. U kunt er dus vanuit gaan dat de afwerking perfect zal worden uitgevoerd!